Töretlen a csok népszerűsége

A kormány célja, hogy minden magyar család saját lakáshoz vagy házhoz jusson, lehetőleg elérhető áron, a saját ingatlan ugyanis a jó élet és a polgári berendezkedés egyik legfontosabb feltétele – fogalmazott Dömötör Csaba. Hozzátette: ennek a célnak az elérése érdekében a kormány az idén 154 milliárd, 2017-ben pedig 211 milliárd forintot fordít az otthonteremtésre.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kitért az otthonteremtési program legfontosabb elemeire. Elmondta, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) használt és új lakások vásárlására is fordítható; új lakás esetében a vissza nem térítendő támogatás 600 ezer és 2 millió forint között terjedhet a gyermekek számától függően, a háromgyermekes családok mindezen túl 10 millió forintig államilag támogatott kedvezményes hitelt is igényelhetnek. 27-ről 5 százalékra csökkent az új lakások építésének áfája, egyszerűsödtek az építési szabályok, és elindulhattak a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) – sorolta. Dömötör Csaba az intézkedéseket jelentős előrelépésnek tartja a korábbiakhoz képest, melyet leginkább a devizahitelek korszakának lehet nevezni.

Az államtitkár kitért az eddig csok-igénylésekre is. Január és május között 9300 igénylést fogadtak be, melyek összértéke 23,7 milliárd forint, a bankfiókokban mintegy 50 ezer állampolgár érdeklődött. Ebből is jól látszik, hogy nagy az érdeklődés az otthonteremtési kedvezmények iránt; a magyar családok élnek is ezzel a lehetőséggel – fogalmazott a politikus.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a program eredményessége az építési engedélyek számán is látszik; a kiadott építési engedélyek száma egy év alatt a kétszeresére nőtt, és a növekedés az ország minden részére jellemző. Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy az otthonteremtési program sok új munkahelyet hozhat létre, és nagyban hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Kiemelte azt is, hogy az otthonteremtési program jelentős segítség azoknak a fiataloknak is, akik most házasodnak vagy vállalnak gyermeket.
Hosszú távon is lehet építeni az otthonteremtési programra, a következő években is biztos pont lesz azok számára, akik lakást vagy házat szeretnének vásárolni – fogalmazott. Dömötör Csaba leszögezte, amíg ez a kormány hivatalban van, a magyar családok számíthatnak ezekre a kedvezményekre. Megjegyezte, ugyanez nem mondható el a baloldali ellenzékről, mely kormányzása idején felszámolt egy jól működő család-és otthontámogatási rendszert, és most is folyamatosan támadja az intézkedéseket.

Novák Katalin arról beszélt, a családok segítésének kiemelt eszköze az otthonteremtéshez nyújtott támogatás. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte, ha egy családalapítás előtt álló fiatal pár összeköti az életét, és vállalják, hogy tíz éven belül nagycsaláddá válnak, akkor 25 millió forintos támogatást is kaphatnak a 10 millió forintos csok, a 10 millió forintos kamattámogatott hitel és az 5 milliós áfa-visszaigénylésen keresztül.

Rámutatott, az otthonteremtési program azoknak is jó lehetőség, akik már most gyermeket nevelnek, vagy ha a család bővülés előtt áll. A csok népszerűsége töretlen, egyre növekszik a csok iránti érdeklődés – jelentette ki, hozzátéve: az otthonteremtési program iránti általános érdeklődés is egyre jelentősebb, az elmúlt két hónapban jelentősen megugrott a támogatási kérelmek, illetve a megkötött támogatási szerződések száma.

Áprilisban és májusban az első negyedévi adatokhoz képest több mint kétszeresére nőtt a befogadott kérelmek száma, a támogatási összeg pedig két- és félszeresére nőtt – sorolta.

Szólt arról is, hogy míg korábban általában a használt lakások iránt volt nagy az érdeklődés, idén viszont a támogatási összeg 61 százalékát, 14,5 milliárd forintot, új lakás építéséhez vagy vásárlásához használták fel. Minden második új lakás iránti támogatást kapó család nagycsalád – hívta fel a figyelmet.
Kifejtette, az első öt hónap adatai azt igazolják, hogy az otthonteremtési program bevezetése olyan döntés volt, amely valós igényekre reagált. A kormány elkötelezett az otthonteremtési program folytatása mellett, a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb összeg áll az otthonteremtési program rendelkezésére – fogalmazott Novák Katalin, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy egyre több családnak tudnak majd segíteni abban, hogy megfelelő otthonhoz jussanak, és gyermekeiket a lehető legjobb körülmények között nevelhessék.

(fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu