Rövidebb eljárást javasol menekültügyekben a Fidesz

Tavaly év végén az Európai Bizottság pontosította az Európai Unió menekültekre vonatkozó irányelvét, erről az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága tavasszal fog tárgyalni. Ennek kapcsán a bizottság fideszes elnöke tájékoztatott, kezdeményezik, hogy az EB pontosítsa a biztonságos kibocsátó, illetve a biztonságos harmadik ország fogalmát.

Ugyanis mint mondta, a pontosítást követően gyors határidővel, akár néhány nap alatt lehetne lefojtatni az eljárásokat a mostani 4-5 hónap helyett, ha valaki biztonságos kibocsátó vagy biztonságos harmadik országból jön, akkor azonnal vissza lehetne fordítani.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a fent említett fogalmak pontosítását indokolja az is, hogy a jelenlegi uniós szabályozás csak a célországok szempontjait veszi figyelembe, míg a tranzitországokét nem. „Ma már mindenki számára világos, hogy ezt a problémát egyedül nem tudjuk kezelni” – mutatott rá. Ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy a tranzitországok számára nem elégséges megoldás, hogy időszakosan pályázhatnak az Európai Unió speciális alapjából.
Egy új európai menekültpolitikára van szükség, mert a jelenlegi a tranzitországok szempontjait semmilyen módon nem veszi figyelembe – hangsúlyozta Kósa Lajos. Hozzátette: ugyanez az álláspontja Görögországnak, Olaszországnak, Máltának, Spanyolországnak és Portugáliának is, ezért az Országgyűlés illetékes bizottságának elnökeként a fideszes politikus kezdeményezi, hogy ebben a kérdésben az említett országok közösen lépjenek fel.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet, hogyha nem kezelik a problémát, akkor egy idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, amiből a szélsőséges pártok húzhatnak hasznot.

A magyar adatokról szólva kifejtette: az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége megélhetési menekült, amit az is mutat, hogy 2014-ben a 42 ezerből csak 500-an kaptak menekültstátust - tette hozzá.Megjegyezte: a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka "iszlám identitású", többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön. Tájékoztatása szerint, mindennek a tavalyi költségei több mint ötmilliárd forintot tettek ki.

(fidesz.hu)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu