Vályogházakat építettek a gilvánfai közmunkások

Csütörtökön adták át azokat a vályogházakat a Baranya megyei Gilvánfán, amelyek az országban egyedülálló „vályogvető” közfoglalkoztatási program keretében épültek – közölte a távirati irodával a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

A szervezet közleményében emlékeztetett rá, hogy tavasszal jött létre megállapodás a munkaügyi központ és a baranyai település önkormányzata között a közfoglalkoztatási mintaprogramról. Ennek értelmében az önkormányzat – a közfoglalkoztatásban dolgozók segítségével – nyolc 42 négyzetméteres, komfortos vályogházat építhetett.

Szaló Péter helyettes államtitkár a munkaügyi központ közleménye szerint az átadáson azt hangoztatta, hogy mintaprogramról van szó, egyelőre ugyanis az országban csak Gilvánfán épültek közfoglalkoztatási program keretében, közfoglalkoztatottak segítségével új házak.

Tiffán Zsolt az esemény után a távirati irodának telefonon nyilatkozva elmondta, a közfoglalkoztatás célja értékteremtő munkát adni azoknak, akiknek a versenyszféra átmenetileg vagy tartósan nem képes állást nyújtani. Ez a valódi értékteremtő közmunkaprogram: az emberek olyan otthonokat építettek maguknak, amelyekben generációk fognak felnőni. A szociális célú családi házak helyi munkaerővel, helyben készített vályogtéglákból, a helyi lakosság számára épültek – hangsúlyozta a képviselő.

Az épületekbe még az idén beköltözhetnek azok a családok, amelyeknek az önkormányzat bérbe adja.

A megyei munkaügyi központ tavasszal számolt be róla, hogy elindul a „vályogvető” program. Akkor közölték, hogy a sellyei kistérséghez tartozó Gilvánfa 380 lakosának 99 százaléka roma. A településen az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató, az álláskeresők száma 48, közülük 14 tartós munkanélküli, foglalkoztatást helyettesítő támogatást 16-an kapnak, a közfoglalkoztatásban 104-en vesznek részt.

SH/MTI


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu