Konferencia az Ős-Dráva Programról – és ami mögötte van Konferencia az Ős-Dráva Programról – és ami mögötte van

Szerdán kezdődik Pécsett a Felelő(s) közösségek elnevezésű, háromnapos nemzetközi konferencia, amit a megyei önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel közösen rendez. A konferencia legfőbb témái az Ős-Dráva Programhoz kapcsolódóan a vidékfejlesztés, a közösségfejlesztés és rehabilitáció, a munkaerő-politika szociálpolitikai összefüggései, az egészségfejlesztés és a felnőttképzés. A témákról nemzetközileg elismert honi és külföldi szakemberek tartanak előadásokat és vezetnek workshopokat.
Az egyik legfőbb cél, hogy a résztvevők – akik között az önkormányzat külföldi partnerei is jelen lesznek – megismerjék a baranyai fejlesztéseket, az Ős-Dráva Programot, mint magyarországi kiemelt mintaprogramot. A szakmai tapasztalatcsere hasznosítható elemeit, a jó gyakorlatokat a programba is beépíthetik, így a konferenciának gyakorlati hozadéka is lehet Baranya számára.

– Örömünkre szolgál, hogy a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem szoros kapcsolata és aktív együttműködése eredményeként közösen üdvözölhetjük Pécsett szerdán a konferencia hazai és nemzetközi résztvevőit – mondta Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés fideszes elnöke. – A konferencia alapjául a megyei önkormányzat által vállalt és képviselt program, az Ős-Dráva Program szolgál, ami a hosszú távon fenntartható fejlődés feltételeit hivatott megteremteni hazánk egyik leghátrányosabb térségében, az Ormánságban.

A program a tartós megoldásokat eredményező terület- és vidékfejlesztés első hazai mintaprogramjává válhat, és sikere esetén nemzetközi léptékben is modellértékű lehet. Magyarország kormánya kiemelt programként kezeli az Ős-Dráva Programot. Mindezek mellett nagy öröm mind az önkormányzat, mind az egyetem számára, hogy a nemzetközi tudományos élet is felfigyelt a programra. Ebben a három napban számot tudunk adni az eddigi eredményeinkről, módunk és lehetőségünk van a hazai és nemzetközi akadémiai világ jelenlevő kiváló képviselőinek előadásaiból, javaslataiból a jövőbe nézve előremutatóan építkezni – fogalmazott a politikus. A konferencia egyik napját az Ormánságban, a munkálatok helyszínén tartják meg, így közvetlen benyomásokat is szerezhetnek a résztvevők a huszonötmilliárd forintból megvalósuló programról.

Szegény gazdagok

A Dráva menti területek az egykori természetes tájhasználat mellett a Kárpát-medence leggazdagabb vidékei közé tartoztak. Vizes élőhelyek, kiterjedt erdő-, rét- és legelőgazdálkodás, valamint a táj belső igényeit kielégítő szántóművelés jellemezte a térséget. A Dráva vízgazdálkodásban betöltött szerepének, illetve a tájhasználat megváltozása a természeti környezet és a helyi kultúra pusztulását, valamint a korábbi megélhetési lehetőségek beszűkülését eredményezték.

A térség jelenlegi vízgazdálkodása, valamint az erre épülő tájhasználat a terület kiszáradását, a természetes rendszerek leépülését okozták az egész Ormánságban, a társadalom szétesése, kulturális és gazdasági elszegényedésével egyetemben: mindezek együttes hatására ma a terület az egyik legszegényebb térség az országban. Az Ős-Dráva Program mindezeken úgy változtatna, hogy az eredeti természeti állapot visszaállításával teremtené meg a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi feltételeit.


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu