Kormányülés - Orbán: az Ős-Dráva program a kormány tesztje is

Orbán Viktor miniszterelnök bevezetőjében azt mondta, az Ormánság térségfelzárkóztatási programjának, a 43 települést érintő Ős-Dráva programnak a sikere a kormány és az ország tesztje is, mert értékmérője annak, hogy mit tudnak kezdeni az elesett térségekkel.


Az Ormánság egy olyan térsége az országnak, amelynek fantasztikus a múltja, de az elmúlt évtizedekben "leromlott hellyé" vált, és magas munkanélküliséggel küzd - fejtette ki a kormányfő, aki számos kérdést tett fel a házigazda Tiffán Zsoltnak, a Baranya megyei közgyűlés elnökének, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, valamint a kabinet tagjainak a megye, azon belül is az Ormánság helyzetével kapcsolatban. Érdeklődött egyebek mellett az ország egyik leghátrányosabb térsége, az Ormánság közlekedési infrastruktúrájáról, a cigányság helyzetéről, a munkahelyteremtésről, az agrárium és az oktatás állásáról, valamint a templomok állapotáról is.


Tiffán Zsolt beszédében felidézte, hogy a 25 milliárd forintból megvalósuló Ős-Dráva program célja egy vízkormányzási rendszer kialakításával, a folyó eredeti állapotának visszaállításával az öntözés, a turizmus, a mezőgazdaság, azon belül az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés, a feldolgozóipar fellendítése, a foglalkoztatottság növelése.


Az Ős-Dráva program kormánybiztosaként is dolgozó politikus azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy Baranya vonzóbbá váljon a befektetőknek, komoly infrastrukturális beruházásokra, elsősorban útépítésekre lenne szükség.


Tiffán Zsolt a kormány támogatását kérte az M6-os autópálya meghosszabbításához Eszék felé a horvát határig és a Kaposvárt Szigetvárral összekötő 66-os út építésének folytatásához a Dráváig. Fontosnak nevezte egy drávai híd, Vejtinél egy kompátkelő és az ahhoz vezető út építését is.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, hogy az autópálya a következő kormányzati ciklus végére eljuthat a határig, a vejti kompátkelő kialakításáért már folynak az előkészületek, megvalósulása Horvátországtól is függ. A komp elérhetőségét magyar oldalon biztosító 10 kilométeres útszakasz még idén elkészülhet.


Orbán Viktor kérdésére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter közölte: 2014 második felében megépül a Pécset elkerülő út, amely képes lesz levezetni az M6-M60-as autópálya teherforgalmát.


Tiffán Zsolt több száz millió forint plusz forrást kért a kormánytól a vízkormányzási rendszer tervezéséhez, továbbá pénzügyi támogatást feldolgozó és vágópontok létrehozásához. "Naszvadi államtitkár urat kérem, hogy a pénztárcáját készítse" - mondta Orbán Viktor a gazdasági minisztérium államháztartásért felelős államtitkárának, Naszvadi Györgynek a vízkormányzásra kért pénz ügyében, jelezve, hogy a kérdésre a kormányülésen visszatérnek.


Fazekas Sándor agrárminiszter azt hangsúlyozta, hogy az Ős-Dráva programot a vidékfejlesztési tárca is kiemeltként kezeli, az abban érdekelteknek 2014 és 2020 között is számos pályázati lehetőségük lesz támogatások elnyerésére.


Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy a közeljövőben lehetőség nyílik 7-8 leromlott állagú, ugyanakkor a maguk nemében egyedülálló értéket képviselő ormánsági fakazettás templom felújítására, de további 30 templom rekonstrukciója is időszerű, amelyhez forrást kell találni. Balog Zoltán erőforrás-miniszter azt mondta, a templomfelújítás egyaránt szolgálja a helyi közösségek rehabilitációját és a turizmus fejlesztését. "Ez nem kereszténydemokrata kormány? A templomok meg ledőlnek? Milyen állapotok uralkodnak itt? (...) Ha a norvégok segítenek, megköszönjük, de ha nem, akkor is megcsináljuk" - mondta a témával kapcsolatban Orbán Viktor, utalva arra, hogy a tervek szerint a Norvég Alap segítségét is igénybe vennék a templomrekonstrukcióhoz.


A baranyai közgyűlés elnöke kiállt az ormánsági romák mellett, akiket szerinte meg kell becsülni, és képesek arra, hogy vissza tudjanak illeszkedni a munka világába. Megjegyezte, hogy az Ős-Dráva programban a Start-munkaprogram keretében már 420 ember dolgozik, és sok köztük a roma, akik akarnak és tudnak is dolgozni.


A térség fideszes képviselője - aki maga is borász - végül azt kérte a kormánytól, csökkentse tovább a borászok adminisztratív terheit, és tegye lehetővé, hogy a borok forgalomba hozatali engedélyéhez szükséges dokumentumokat a jövőben a szőlészeti kutatóközpontok is kiadhassák.
A kormányülést a kémesi művelődési házban tartották, a tanácskozás a mintegy egyórás sajtónyilvános megnyitó után zárt üléssel folytatódott. A kabinet tagjain és a házigazda Tiffán Zsolton túl jelen volt mások mellett Hargitai János, a baranyai kormányhivatal vezetője és Hoppál Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő, a kormánypárt szóvivője.


Várhatóan délben Orbán Viktor és Tiffán Zsolt közös sajtótájékoztatót tart a községben, az Ős-Dráva programiroda épülete előtt, majd a kormányfő Pécsre látogat, ahol tárgyal Páva Zsolttal, a megyeszékhely fideszes polgármesterével.
mti


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu