"Jelenlegi formájában kockázatos a nyugdíjrendszer"

Nem a befizetett pénzt, hanem a rá eső vagyonelemet viszi magával az az állampolgár, aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalép az államiba - mondta a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

Selmeczi Gabriella hozzáfűzte: ennek egy része állampapír, ami egyből bekerül a rendszerbe és csökkenti az államháztartási hiányt, az egyéb pénzpiaci eszközök pedig várhatóan külön alapba kerülnek majd.

Az örökölhetőségről szólva a politikus elmondta: annak elve az állami rendszerben most is megvan, hiszen ha valaki meghal, a házastársa jogosult özvegyi nyugdíjra, a gyermeke pedig árvaellátásra. Hozzátette azonban, hogy a kérdésről azután tud majd többet mondani, hogy a kormány megalkotja a részletszabályokat is.

Arra a kérdésre, hogy miért a részletek kidolgozása előtt fogadták el a változtatásokat, Selmeczi Gabriella úgy válaszolt: hivatalba lépésekor a kormány azzal szembesült, hogy a pénztárak - és így a pénztártagok - jelentős veszteségeket szenvedtek, ezért határozott úgy, hogy átmeneti időre biztonságba helyezi a befizetéseket, addig, amíg a rendszert nem stabilizálja.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: független elemzők állítják, hogy jelenlegi formájában kockázatos a nyugdíjrendszer, nincsen ugyanis garancia arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak képesek lennének átvészelni egy esetleges újabb gazdasági válságot, és emellett 2013-tól fizetni tagjaiknak.

Drágán és kockázatosan működnek a magánnyugdíjpénztárak - jelentette ki a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: az állami nyugdíjbiztosító éves működési költsége 0,9 százalék, ebből nyilvántartja az adatokat, megállapítja a nyugdíjakat és folyósítja azokat. A magánpénztárak ezzel szemben közel 5 százalékos működési költségért ezek közül csupán az adatok nyilvántartását végzik.


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu