A kistelepülési iskolák megőrzése a cél



Az Országgyűlés péntek este lefolytatta a közoktatási törvény egyházi iskolák finanszírozásával kapcsolatos módosításáról szóló javaslat általános vitáját. Az előterjesztők egyike, a kereszténydemokrata Szászfalvi László hangsúlyozta: ha egy egyház oktatási intézmény működtetésére vállalkozik, az államnak támogatnia kell. A

Szászfalvi László (KDNP) a közoktatásról szóló törvény módosításának általános vitájában azt mondta: ha egy egyház oktatási intézmény működtetésére vállalkozik, akkor az államnak ezt támogatnia kell.
Expozéjában kifejtette: a közoktatási törvény diszkriminálja az egyházi intézményeket, és ezt a helyzetet meg kell szüntetni. Hozzátette, hogy a jelenleg hatályos szabályok teljesíthetetlen anyagi terheket rónak azokra az önkormányzatokra, amelyek az egyházaknak adnák át a közoktatás feladatát.

Elmondta, hogy törölni szeretnék a közoktatási törvény azon passzusát, amely "értelmetlenné" teszi az önkormányzat által nyújtott támogatást. Elismerte ugyanakkor, hogy a javaslat gyors beavatkozás, tűzoltás, és önmagában nem elég a helyzet rendezéséhez.

Elmondta azt is, hogy az egyházak már bizonyították, hogy jó gazdái az iskoláknak, és az államnak nem megvédenie kell magát az egyházi iskoláktól, hanem támogatnia kell őket. Szászfalvi László leszögezte, hogy stabil és kiszámítható együttműködést akarnak kialakítani az iskolákat fenntartó, történelmi egyházakkal.

Az ugyancsak kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa felszólalásában arról beszélt: a törvénymódosítás alapvető célja az, hogy a csődbe ment önkormányzatok többletköltségek nélkül adhassák át a település iskoláját az annak működtetését vállaló egyháznak.

A fideszes Pósán László a vitában azt mondta: Magyarországon az elmúlt években falurombolás zajlott, így a kistelepülési iskolák léte veszélybe került. Hozzátette, a javaslat azt célozza, hogy ezek az iskolák fennmaradhassanak.
(MTI)


« Vissza az előző oldalra
 
Várjuk ötleteiket az alábbi email címre:
tiffan.zsolt@fidesz.hu